Pomenirea adormitilor

 



Credincioşii care mi-au trimis pomelnice spre pomenirea sufletelor celor dragi, adormiti intru Domnul, trebuie să se roage mai mult in toata aceasta perioada de 40 de zile şi să participe la sfintele slujbe, dar, mai ales, în ziua dezlegarii, a parastasului, când se pregatesc coliva şi alte daruri spre a fi împărţite ca milostenie.
Ceea ce conteaza cu adevarat pentru un adormit, nu sunt multimea de obiecte daruite, impartite ca milostenie, ci pomenirea in pravila de rugaciune si la sfinta liturghie, pomenirea cu coliva la parastas. Coliva facuta dupa regulile bisericesti, cu rugaciune si in curatie, in sens liturgic.
Mare mângâiere face Dumnezeu poporului Său prin rugaciunile pentru cei adormiți.
Parastas înseamna ședere alaturi.
Când facem aceste rugaciuni, noi îi aducem pe cei dragi alaturi și îi facem partași pocainței noastre.
Inima noastra, care este plina de amintirea lor, o punem înaintea lui Dumnezeu, intram în relație cu Dumnezeu și astfel și ei intra în relație cu Dumnezeu prin inima noastră.
Parintele Zosima din romanul lui Dostoievski, - Frații Karamazov - obișnuia sa se roage zilnic așa:
„pomenește, Doamne, și pe cei care astazi se vor înfațișa spre judecata înaintea Ta.”

Fiecare zi din an este o a patruzecea zi de când a trecut la cele veșnice cineva.
Tocmai în ziua patruzecea, sufletul acelui creștin primește judecata particulara. Ei bine, pentru toți acei necunoscuți se ruga batrânul Zosima, fiindu-mi pilda sa inalt rugaciune pentru câți mai mulți frați si surori, plecați în lumea de dincolo.
Ziua de sâmbata a fiecarei saptamâni, cu excepţia celor în care rânduiala tipiconala nu prevede acest lucru, este consacrata pomenirii morţilor.
Aşa cum fiecare duminica este o aducere aminte şi o retraire a Învierii Domnului, fiecare sâmbata este o imitare a Sâmbetei Mari, în care Mântuitorul Hristos S-a aflat „în mormânt cu trupul, în iad cu sufletul, în rai cu tâlharul şi pe scaun împreună cu Tatăl şi cu Duhul“, aşa cum mărturisim într-un tropar al Sfintei Liturghii.
Nu se trec pe pomelnice decât cei botezați în credința ortodoxa, cei cununați religios, nu cei care trăiesc în păcatul desfranarii.
Nu se trec, cei care s-au sinucis, copiii avortați sau cei care au fost incinerati, cu voia lor.

Maica Filoteea, pacatoasa

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Canon de umilință către Domnul nostru, Iisus Hristos, Mantuitorul

Pustia din lume

Mama mea,