Donatiile
Donatiile voastre catre biserica ortodoxa sau diferitele parohii, credeti ca sunt necesare sau nu ?
Am facut apel de foarte multe ori catre romanii nostri ortodocsi, sa doneze .
Ce este o donatie ? De ce ar trebui sa donati ? Ce impact social si ortodox ar avea suportul vostru financiar, material, alimentar, acordat unei cauze, unui caz grav, eveniment sau proiect? Sunt atat de necesare donatiile pentru biserica ortodoxa, pentru parohii, pentru cei sarmani ?
Donatia, reprezinta o liberalitate. Ca si testamentul. Donatia este actul juridic prin care o persoană dispune, cu titlu gratuit, de bunurile sale, în tot sau în parte, în favoarea unei alte persoane.
Legea defineşe donaţia ca fiind contractul prin care, cu intenţa de a gratifica o parte, numită donator, dispune în mod irevocabil de un bun în favoarea celeilalte părţi, numită donatar.
În ceea ce priveşe capacitatea persoanei care gratifică (a donatorului), respectiv a persoanei, sau in cazul nostru, care primeşte o donaţie (a donatarului), legiitorul arată că orice persoană poate face şi primi liberalităţi, cu respectarea regulilor privind capacitatea.
Astfel, condiţia capacităţii donatorului de a dispune printr-o donaţie trebuie îndeplinită la data la care acesta, în calitate de dispunator, îsi exprimă consimţământul. Pe de altă parte, condiţia capacităţii donatarului de a primi o donaţie trebuie îndeplinită la data la care acesta acceptă donaţia.
Cel lipsit de capacitate de exerciţu sau cu capacitate de exerciţiu restrânsă nu poate dispune de bunurile sale printr-o donatie, cu excepţa cazurilor prevăute de lege.
Donatia este un act gratuit, unilateral, iar beneficiarul unei donatii are obligatia sa foloseasca bunurile, exclusiv in scopul declarat.
Ce trebuie să cunoaşteti despre forma donaţiei ?
Trebuie sa cunoasteti ca atunci cand donati o suma in numerar, faceti de fapt o donatie sub forma darului manual !!!
Despre Donaţiile sub forma darului manual , reţneti că legea prevede că nu sunt supuse dispoziţei de la art. 1011 alin. 1 din Codul civil (adică nu este necesară forma autentică a actului prin notar) .
În ceea ce priveşte donatia sub forma darului manual in numerar, cu o valoare de până la 25.000 de lei, acestea pot face obiectul unui dar manual, cu excepţia cazurilor prevăute de lege (art. 1011 alin. 4 din Codul civil).
Cu alte cuvinte, pentru sume de bani până la suma de 25.000 de lei, legiuitorul permite ca donaţia să nu îmbrace forma autentică actul nefiind necesar a fi făcut la notarul public, ci suma respectivă poate fi doar predată donatarului (făcându-se „tradiţiunea” bunului, a banilor în numerar) prin „dar manual”, fiind suficient într-un astfel de caz acordul de voinţă al părţilor, adica donator şi donatar.
De ce ar trebui sa donati un >> dar manual << ?
Pentru ca donatiile, in general, reprezinta o dovada de responsabilitate sociala fata de cel aflat in suferinta. Este un act de marinimie si bunavointa indreptata catre o parohie, o organizatie, in discutie fiind biserica ortodoxa si enoriasii aflati in diferite situatii sociale.
Va puteti indrepta donatia si direct catre persoana aflata in suferinta. Printr-o donatie puteti schimba destinul unui copil sau al multora dintre ei.
Intindeti o mana de ajutor, donand !
Cate putin de la mai multi donatori, pentru biserica ortodoxa, inseamna foarte mult. Astfel, participati alaturi comunitatea ortodoxa dintr-o parohie, la reducerea abandonului scolar, la mese calde oferite copiilor flamanzi, la construirea unei case, la tratamentul celor cu boli grave, sustineti un elev cu o bursa sau o excursie, aduci o raza de speranta in singuratatea persoanelor varstnice.
Fiecare suma sau dar material, alimentar conteaza si face diferenta, insemnand foarte mult pentru noi, pentru ca ne duce la buna indeplinire a misiunii asumate.
Impactul social
Biserica ortodoxa si parohiile, au nevoie de implicarea dumneavoastra directa sau indirecta prin donatie, pentru implementarea proiectelor si a activitatilor.
Demonstram impreuna societatii, indiferent din ce comunitate ortodoxa facem parte, ce se intampla cand responsabilitatea este mai puternica decat ignoranta.
Daca toti ortodocsii ne-am dori sa traim in armonie cu Dumnezeu si sa avem fapte de milostenie scrise in Cartea Vietii si nu facem nimic, atunci nici nu se intampla nimic.
Insa situatia se schimba cand devenim responsabili, luam atitudine si ne unim fortele credintei, fortele financiare, materiale, umane.
Cand sunt multi, cei care isi doresc armonia religioasa si sociala, balanta se poate inclina asupra majoritatii.
Schimbarea incepe cu fiecare din noi. Nu avem nevoie de aver,i pentru a dona o suma sau a trimite un dar, ci de vointa. Donatia are o motivatie religioasa si sociala iar impactul sau pozitiv se realizeaza pe termen scurt, mediu si lung, prin asocierea numelui persoanei ( in cazul in care donatorul nu doreste sa ramana anonim ), cu implicare in sustinerea activitatii parohiilor ortodoxe, bisericii, organizatiilor ortodoxe.
Necesitatea donatiilor pentru biserica si parohii
Misiunea filantropica a bisericii ortodoxe, este strans legata de imbunatatirea vietii enoriasilor cetateni romani din tara si cei aflati temporar pe teritoriul altor state europene.
Traseul banilor de la momentul donatiei si pana la determinarea unei schimbari in bine in viata celor aflati in nevoi sociale, trebuie sa fie cat mai scurt, direct si transparent. Destinatia banilor si a bunurilor din donatii este importanta atat pentru persoanele fizice care sustin biserica ortodoxa, parohiile, organizatiile ortodoxe, cat si pentru alte institutii.
Indiferent de suma, fie ca vorbim de o donatie de 3 Lei, o paine sau de o donatie consistenta, pentru biserica ortodoxa donatia respectiva este o necesitate si are aceeasi importanta.
In organizarea activitatilor parohiale, fiecare resursa cu care dumneavoastra contribuiti, fie ca vorbim de bani, imbracaminte, alimente, materiale de constructie, produse de igiena personala, mobilier, etc. are un impact mare asupra cauzelor pe care le sustinem. Obtinerea de resurse, este o sarcina onorabila si o necesitate.
Ne aflam continuu in cautare de donatii financiare pentru cazurile, proiectele si activitatile religioase ortodoxe, deoarece doar fiind activi capatam experienta in domeniile de activitate. Doar avand activitate continua putem arata societatii si comunitatilor ortodoxe ca biserica noastra are experienta necesara implementarii si monitorizarii proiectelor.
Donatorii sunt oamenii care cred in misiunea bisericii ortodoxe, oamenii care doresc sa ne ajute si sa participe la obiectivele noastre. Oameni ortodocsi de bine care isi doresc si se implica in a ajuta alti oameni.
In cazul actiunilor de donatie, beneficiarul – parohie, biserica, organizatie ortodoxa, are obligatia de a aminti compania sau persoana care a sprijinit, a-l implica pe cat se poate in activitate sau proiect, a-l aprecia in mod adecvat si a-l informa periodic despre progresul activitatii sau al proiectului.
Donatorul va sti exact ce suma de bani va fi cheltuita si sa fie convins ca ea va fi cheltuita intelept si prudent, cu credinta, binecuvantare si rugaciune.
Maica Filoteea, pacatoasa
Comentarii
Trimiteți un comentariu