Despre Acatistul și Rugăciunea Sf. Ciprian

Despre Acatistul și Rugăciunea Sf. Ciprian

10690032_1521267388109169_8468649097017843680_n

2.-Pentru dezlegare de blesteme sau vrăji… eu personal, pot să citesc singură rugăciunea şi Acatistul Sfântului Ciprian?

Acatistul Sfântului Ciprian se citește atât de preoți cât și de credincioși. Ca orice acatist şi acesta, are o rugăciune, care se citeşte la terminarea lui. Cine citește acatistul, citește și rugăciunea. Diferența şi teama de a citi şi rugăciunea acestui acatist, mai ales a credinciosului de rând, constă în specificul rugăciunii. Rugăciunea Sfântului Ciprian este una mai specială sau deosebită, față de celelalte rugăciuni la alte acatiste. Este o rugăciune de exorcizare. Exorcizare înseamnă alungarea duhului necurat sau destrămarea vrăjilor, adică se duce luptă cu un vrăjmaş nevăzut, cu un demon sau mai mulți, care stau împotrivă, pe care vrei să-i alungi de la casa şi din viaţa ta. De aceea, din cauza aceasta, sunt persoane care consideră că un credincios de rând, nu trebuie să citească această rugăciune, ci numai preotul, pentru că are puterea Harului ce i s-a dat la taina hirotoniei.

Într-adevăr, majoritatea sau aproape toate rugăciunile de exorcizare sunt citite de către preot şi nu de credincios (ex.: lepădările la botez, Moliftele Sfântului Vasile cel Mare, Moliftele Sfântului Ioan Gură de Aur, Moliftele Sfântului Trifon, Moliftele Sfântului Eustaţie, s.a.m.d). Însă, această rugăciune, pe care Sfântul Ciprian o compune, o coboară și la puterea credinciosului de rând. De aceea, în conținutul rugăciunii vom găsi în multe locuri formule de felul acesta: „Tu Doamne, Dumnezeul nostru, care cunoști și știi toate, dezleagă, sfărâmă și distruge, acum lucrările magiei, iar pe mine, robul Tău (Numele) păzește-mă cu toți ai casei mele, de toate uneltirile diavolești.” Această formulă  este mai mult o cererea de la Bunul Dumnezeu, ca El să ne ocrotească și să alunge toată facerea de rău, pe care o poate zice și credinciosul, și nu o poruncă sau un blestem împotriva diavolului, ce numai prin puterea Harului pot fi date și nu de cei ce nu-l au (credinciosul simplu), așa cum observăm în celelalte rugăciuni de exorcizare pe care le rostește numai preotul. Ceea ce înseamnă că persoana care citește Acatistul Sfântului Ciprian şi are necazul, fie preot sau mirean, citeşte şi rugăciunea de la terminarea acatistului, bineânțeles, respectând anumite condiţii.

Fiind o rugăciune de exorcizare sau de luptă cu vrăjmaşul, credinciosul (chiar și preotul)  trebuie să se înarmeze cu ceva arme duhovnicești, să facă o pregătire prealabilă, adică să fie curat sufletește şi trupește. Ce înseamnă a fi curat sufletește? Înseamnă a fi spovedit şi împărtăşit. Ce înseamnă a fi curat trupește? Înseamnă, să nu fi făcut păcatul curviei; să nu fie întinat;  femeia să nu citească în ziua necurăției ei trupești; să nu fie certat cu cineva; să nu țină mânie şi vrăjmaşie pe nimeni (să se ierte şi să se împace cu toată lumea); să nu existe vreo persoană cu care să nu vorbească din cauza urii şi a dușmăniei; să ţină post-ajunare (24 ore) în ziua când citește, recomandată este ziua de vineri; să facă metanii (pentru cine poate, Părintele Ilarion Argatu recomandă patruzeci de metanii), şi să ţină lumânări sau candela aprinse. În felul acesta vei avea putere și îl vei birui pe”vrăjmaș”.

Pr.Ioan Argatu

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Canon de umilință către Domnul nostru, Iisus Hristos, Mantuitorul

Pustia din lume

Mama mea,